top of page

07-11 листопада: Тиждень «Української мови та літератури»


Українська мова – це державна мова нашої України, а ще – це рідна мова нас, українців. Мова, з якою людина входить у світ, прилучається до загальнолюдських цінностей у їх національній своєрідності. Як писав М. Рильський: «Мова – втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови». Тому дбати про збагачення рідної мови повинні всі.

Це стосується і учнів Кленовецької гімназії, які разом з вчителем української мови та літератури, відповідно до річного плану школи, провели тиждень мови.

У рамках цього тижня було проведено ряд заходів. Надзвичайно цікавим для учнів 5-6 класів був квест «Мова єднає всіх», де вони, у формі змагання, повторили раніше здобуті знання з української мови, вивчили нові незнайомі їм слова у раунді «Вірю-не вірю». Але особливо захоплюючим був раунд «Музичний», де учні перевіряли свої знання у народних піснях і могли виконати їх під музичну фонограму.

Звичайно, не оминули учні та вчителі участі у традиційному всеукраїнському радіодиктанті, а взяли активу участь.

Знавці української мови, найкращі учні 5-9 класів, взяли участь у ХІІІ Міжнародний мовному конкурсі імені Петра Яцика, підсумки якого будуть підведену згодом і визначено переможців.

Також Тетяна Йосипівна з учнями 9 класу провела інтегрований урок української мови на тему «Узагальнення знань з теми «Складносурядні речення»» та виховної години, присвяченої Дню української писемності (познайомитися з уроком можна у відповідному посиланні).

Проведений тиждень є дуже значимим. Адже українська мова в усьому світі – це тренд, а для нас це мова нашої боротьби й незламності. Впродовж всіх століть українська мова зазнавала безліч утисків та заборон з боку різних держав, особливо зі сторони Росії. Однак зараз вона з кожним днем все більше розквітає та набуває нового та переосмисленого значення.



111 переглядів
bottom of page