top of page

Вишиванка - генетичний код нації



2006 року в Україні було запроваджено особливе свято - День вишиванки. Ініціатором створення виступила Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали не лише студенти, але й викладачі. З роками традиція стала популярною по всій території України. Дата завжди припадає на третій четвер травня. Подія швидше носить символічний характер, тому що не прив'язана до державного або церковного свята.

Особливе значення День вишиванки має саме 2023 року - тоді, коли Росія продовжує повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 18 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці - вільний народ.

На жаль, під час війни проводити масові заходи заборонено. Однак кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, може одягнути вишиванку для підтримання духу українців та українських воїнів. Активну участь у чудовому дійстві, приуроченому цій гарній події, взяла Кленовецька гімназія. Учні та вчителі в цей день не лише прийшли у вишиванках, робили цікаві фотосесії, а й провели гарний патріотичний флешмоб «Вишиванка єднає українців». У кожному класі пройшли години спілкування «Вишиванка - символ Батьківщини». Педагоги розказали дітям історію української вишиванки, показали її шлях від минулої до сучасної барвистої та різнокольорової. Учні дізналися про те, які ж кольори використовували в українських вишиванках, що вони означають, які орнаменти та візерунки переважали, коли треба одягати національний одяг українців - вишиванку.


День вишиванки - подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню. Це день, який об’єднує, створює атмосферу спільноти та національної свідомості.



Дякуємо всім учасникам! Не забуваймо наше коріння, пам’ятаймо наш рід та вдягаймо вишиванку у будні та на свято.

Дякуємо Богу, дякуємо ЗСУ за те, що ми у вільній Україні!

Зі святом нас, українці!

 

Переглянути весь





Comments


bottom of page