top of page

«Медіаграмотність вчителя та учнів – потреба сучасного суспільства»

8 жовтня 2024 року у Кленовецькій гімназії відбулося друге засідання методичного об’єднання вчителів суспільно-гуманітарного циклу, запрошеними на засідання були Василь Мішко –директор гімназії та Еріка Рагель - заступник з НВР, на тему «Медіаграмотність вчителя та учнів – потреба сучасного суспільства» з порядком денним:

1. Бути медіаграмотним: десять необхідних компетентностей

2. Прийоми розвитку медіаграмотності учнів 5-7 класів та 8-9 класів.

3. Вправи для розвитку медіаграмотності учнів 5-7 кл. Новій Українській Школі та у 8-9 класах.

На засіданні виступили:

Ольга Меденці – вчителька історії, яка звернула увагу членів МО на 10 необхідних компетенцій медіаграмотності, які дають змогу не перетворити процес навчання на механічну передачу знань від учителя до учнів, а забезпечувати розвиток мислення особистості учнів у співпраці з учителем. Завдяки ним учні починають зрозуміти, яка потрібна інформація, де та яким чином її отримати, як об’єктивно оцінити, організувати цю інформацію, як її етично використати.

Ольга Костюк – вчителька англійської мови, продовжила думку Ольги Дмитрівни, що сучасні школярі досить вільно орієнтуються в інформаційному просторі. Тому завдання педагога: розвивати критичне мислення дитини, його уміння аналізувати та відбирати важливу інформацію, структурувати, узагальнювати, використовувати й осмислено створювати для інформаційного середовища власні медіатексти, формувати медіакультуру школярів. Учитель повинен дати учневі спеціальні пошукові знання, навчити навігації в інформаційному просторі – тобто формувати діяльнісно-ціннісний підхід до освіти й самоосвіти.

Тетяна Переста – вчителька української мови та літератури розповіла про вправи, які можна використовувати для розвитку медіаграмотності учнів 5-7 класах Новій Українській Школі та у 8-9 класах і звернула увагу присутніх на те, що сучасний учень має орієнтуватися в сьогоднішньому медіапросторі, розуміти основні принципи функціонування різних видів засобів масової інформації, розрізняти інформацію за рівнем впливу на особистість, аналізувати й оцінювати медіа повідомлення. Тому формування медіаграмотності починати потрібно не з аналізу складних маніпуляцій, а наприклад, з вміння визначати факти та судження у будь-якому медіа тексті в переходити до складніших вправ.

Члени МО прийшли висновку, що розвиток інфомедійної грамотності через уроки сприяє закріпленню навичок роботи з інформацією та розвитку продуктивної комунікації. Учні через практичну діяльність формують уміння піддавати сумніву суб’єктивні твердження, вчаться розуміти важливість глибокого аналізу текстів різних стилів, зокрема художніх та публіцистичних, критично оцінювати інформацію, створювати власні медіатексти. Вибір же методів і форм, за допомогою яких буде подано інформацію, має бути спрямований сьогодні не на запам’ятовування інформації, а на її практичне використання, усвідомлення місця цієї інформації в майбутньому.

 

Comments


bottom of page